Trakyanın havasından ve suyundan etkilen, doğal otları yiyen koyun, keçi ve ineklerin sütünden elde edilen Çanakkale’nin Ezine ilçesinden çıkar doğal güzellik Ezine Peyniri. Çanakkale’nin bir ilçesi olan Ezine’den elde edilen peynire verilen ad “Ezine Peyniri” en iyi kalitede peynirlerden biri olan ezine peyniri, batının hava koşulları ve otlak alanlarının iyi olması sonucu buradaki koyunlar, keçiler ve inekler iyi ve hijyenik ortamlarda, Kazdağlarından gelen bol oksijen ile lezzetiyle damak çatlatır. Piyasada bir çok sahtesi bulunan ezine peynirinin topuzogullaripeynircilik.com adresinden güvenle gerçek ezine peynirini satın alabilirsiniz.

keçi peyniri fiyatı 2018
tahsildaroğlu ezine inek peyniri fiyatı
edirne ezine peyniri
ezine keçi peyniri fiyatları
mis peynir kimin
Ezine peynirinin özellikleri nelerdir?
Ezine peyniri kuzey Ege’nin bol oksijenli havasında yetişen hayvanların sütünden elde edilir. Bölgenin aromalı ve yağlı otlarıyla, Kazdağları kökenli suyunun da hayvanların sütünün lezzetli olmasında etkili olduğu söylenir. Tam yağlı tabir edilen, sarıya dönük beyaz renkte, orta sertlikte, az ve küçük gözenekli bir peynirdir. Ağızda uzun süreli bir tat bırakan, kremamsı bir özelliği vardır.

Ezine peyniri nasıl üretilir?
Çanakkale’deki Ezine, Bayramiç, Ayvacık ilçelerinin tamamında, Çan ilçesinin ise bir kısım köylerinde üretilen peynir Ezine peyniri özelliğini taşır. İnek peynirinden de üretilmekle birlikte, asıl Ezine peyniri koyun peynirinin içine bir miktar keçi ve bir miktar da inek peyniri katılmasıyla elde edilir. Tahirova, sakız, dağlıç cinsi koyunların ve karakeçi cinsi keçinin sütünden yapılır.
Kullanılan sütün dışında klasik beyaz peynir üretiminden çok büyük bir farkı yoktur. 60-70 derece arası ısıtılan süt, buzağı şirdeninden elde edilen maya ile mayalanır. Sütün kesilmesiyle birlikte biriken tortular süzülüp, salamura edilerek peynir haline getirilir. Ezine peynirinin asıl özelliği salamura edilmesinden sonra tenekelere basılarak, 2-4 derece arası depolarda 8-12 ay süresince bekletilmesidir. Daha kısa süre dinlendirilen peynirler orijinal Ezine peyniri sayılmaz.
Ezine peyniri nasıl tüketilir?
Ezine peyniri elbette ehlikeyiflerce en makbul kabul edilen meyhane peyniridir. Dil peyniri, Kars kaşarı, civil peyniri gibi kahvaltılık olarak veya meze şeklinde kullanılması, en önemli tüketim yollarıdır. Klasik beyaz peynirin kullanıldığı her yerde kullanılabilir. Kavun ve karpuz eşliğinde tüketilebilir.
Ezine peyniri mutlaka buzdolabında ve ağzı kapalı kaplarda saklanmalıdır. Yenilmeden önce, eğer salamura tenekesinden doğrudan çıkarılıyor ise, salamura tuzundan arındırılması için yıkanıp sonra sofraya getirilmelidir. Tek kalıplık ticari ambalajından çıkarılıp kullanılacaksa yıkanmasına gerek yoktur.
İnek, koyun ve keçi sütlerinin karıştırılmasıyla elde edilen asırlık lezzet Ezine peynirinin gerçeğini tüketmek isteyenlere, teneke veya paketlerin üzerinde Ezine Peynirciler Derneği’nin “EPD” logosununu bulunup bulunmadığına dikkat etmeleri istendi.
Peynirin gelecek vizyonuna sahip çıkmak ve marka değerini korumak amacıyla kurulan EPD, hazırladıkları logoyu paketlenen peynirlerin üzerine basarak piyasadaki sahte ürünlerle mücadele ediyor.

Ezine Peyniri İle İlgili Faydalı Bilgiler
Peynir tanım olarak farklı derecedeki aroma, tat ve şekle sahip sütün fermente edilmesi ile oluşan süt ürününe verilen isimdir. Bugün sofralarımızı süsleyen, kahvaltıda veya gün içerisinde besin olarak tükettiğimiz yiyecek türlerinden birtanesidir. Dünya üzerinde çok sayıda türü olan, yapılışı oldukça farklı teknik – yöntemlere dayanan peynir bugün türkiyede de oldukça hatırı sayılır bir konumdadır. Tabi bizim ülkemizde peynir denince hemen akıllara ezine peyniri geliyor. Herşeyden önce kültürümüzü de tetikleyen unsurlardan biri olduğu için bu peynir türünün tarihçesini iyi bilmek gerekir. Ezine çanakkalenin bir ilçesidir. Tam yağlı olarak veya salamura şeklinde bekletilerek olgunlaştırılan bu beyaz peynir türü 2006 yılında Coğrafi işaret tescil belgesine sahiptir. Bu peyniri diğerlerinden ayıran başlıca özelliği şudur ki; doğal kaynaklarından çıkan su , yörenin kendine has iklimi, bitki örtüsü, burada yetişmekte ve büyümekte olan inek, keçi, koyun gibi hayvanlardan alınan sütlerin mevsimsel dönemler doğrultusunda birbirine karıştırılması ile üretilmesidir. Üretimde kullanılan süt çeşitliliği ve oranına göre değerlendirmede bulunacak olursak; %45/55 koyun sütü, inek sütü %15, keçi sütü %40 olarak belirlenmiştir.
en iyi ezine peyniri nereden alınır

Ezine peyniri ile alakalı çoğu kişi bunun üretim aşamasını merak ettiği için onu da ayrıca yazmak lazım. Peynir kalıplarında salamura edilip ardından tenekelere teker teker dizilir ve bu doğrultuda üzerlerine kuru tuz atılarak yaklaşık 10 saat gibi bir müddet içerisinde bekletilmeye bırakılır. Tabi bu işlemle beraber su peynirden ayrılır ve yine üstüne salamura yapılarak tenekeler hava ile temas edilmeyecek şekilde kapakları kapatılarak lehimlenir ve pazarlaması yapılması için depoya götürülür. İşte ezine peynirinin sofralarımıza gelişi bu şekildedir.
bergaz ezine peyniri, ezine peynircileri, tahsildaroğlu ezine keçi peyniri mis ezine peynir fiyatı tahsildaroğlu inek peyniri inek peyniri yapımı inek peyniri faydaları

Şimdi işin teknik boyutuyla birlikte internet dünyasında bu tarz bilgilere nereden hangi siteden ulaşabilirsiniz onu söyleyelim. Bu peynirin tarihçesi, ne olduğu, ürünsel farklılıkları, yapılış aşamaları, salamura beyaz peynirle alakalı profesyonelce yazılmış açıklamaları, peynirin nasıl yapıldığı vb.. gibi daha bir çok konuyu, aradığınız birçok faydalı bilgiyi https://www.ezinetopuzogullari.com/ sitesine girerek merak ettiğiniz tüm bu bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Topuzoğulları peynirciliğin bir iştiraki olarak kurulan bu sitede peynir hakkında hemen hemen her bilgi mevcuttur. Son olarak ezine peyniri siparişi vermek istiyorsanız değerlendirme ve gözlemleriniz ışığında bu site üzerinden Topuzoğulları kendi sitesine yönlenerek siparişlerinizi verebilirsiniz. teneke ezine peyniri
Ezine peyniri hangi ilin ?
Ezine Peyniri Çanakkale’nin peyniridir.
Ezine peyniri kalori ?
Besin |
100 gramının kalorisi (kcal) |
Porsiyon ölçüsü |
Porsiyon kalorisi
|
İnek sütü (tam yağlı) |
62 |
1 su bardağı (200ml) |
124 |
İnek sütü (1 /2 yağlı) |
45 |
1 su bardağı (200ml) |
90 |
İnek sütü (yağsız) |
35 |
1 su bardağı (200ml) |
70 |
Yoğurt (tam yağlı) |
84 |
1 kase (200 gr) |
168 |
Yoğurt (1 /2 yağlı) |
57 |
1 kase (200 gr) |
114 |
Yoğurt (süzme) |
122 |
1 kase (200 gr) |
244 |
Yoğurt (koyun) |
101 |
1 kase (200 gr) |
202 |
Yoğurt (meyveli) |
105 |
1 kutu (125 gr) |
131 |
Yoğurt (tava) |
97 |
1 kase (200 gr) |
194 |
Yoğurt (sarmısaklı) |
81 |
1 kase (200 gr) |
162 |
Cacık (hazır) |
56 |
1 kase (200 gr) |
112 |
Ayran (hazır) |
42 |
1 su bardağı (200ml) |
84 |
Ayran (light) |
33 |
1 su bardağı (200ml) |
66 |
Kefir |
60 |
1 su bardağı (200ml) |
120 |
Activia (sade) |
73 |
1 kutu (125 gr) |
91 |
Activia (meyveli) |
101 |
1 kutu (125 gr) |
126 |
Yovita (sade) |
73 |
1 kutu (125 gr) |
91 |
Yovita (meyveli) |
110 |
1 kutu (125 gr) |
138 |
Beyaz peynir (yağlı) |
290 |
1 kibrit kutusu (30gr) |
87 |
Beyaz peynir (light) |
161 |
1 kibrit kutusu (30gr) |
48 |
Kaşar peyniri (taze) |
392 |
1 kibrit kutusu (30gr) |
117 |
Kaşar peyniri (eski) |
402 |
1 kibrit kutusu (30gr) |
121 |
Kaşar peyniri (tost) |
322 |
1 kibrit kutusu (30gr) |
97 |
Kaşar peyniri (light) |
245 |
1 kibrit kutusu (30gr) |
73 |
Ezine peyniri |
280 |
1 kibrit kutusu (30gr) |
84 |
Keçi peyniri |
340 |
1 kibrit kutusu (30gr) |
102 |
Koyun peyniri |
347 |
1 kibrit kutusu (30gr) |
105 |
Dil peyniri |
322 |
1 kibrit kutusu (30gr) |
97 |
Mihaliç peyniri |
348 |
1 kibrit kutusu (30gr) |
105 |
Çerkez peyniri |
322 |
1 kibrit kutusu (30gr) |
97 |
Cheddar peyniri |
403 |
1 kibrit kutusu (30gr) |
121 |
Gravyer peyniri |
413 |
1 kibrit kutusu (30gr) |
124 |
Lor peyniri |
85 |
1 /2 çay bardağı |
70 |
Otlu peynir |
327 |
1 kibrit kutusu (30gr) |
98 |
Rokfor peyniri |
369 |
1 kibrit kutusu (30gr) |
111 |
Krem peynir |
194 |
1 yemek kaşığı(20gr) |
39 |
Labne peynir |
145 |
1 yemek kaşığı(20gr) |
29 |
Süt tozu (yağlı) |
496 |
1 yemek kaşığı(10gr) |
50 |
Süt tozu (yağsız) |
362 |
1 yemek kaşığı(10gr) |
36 |
çanakkale peynir markaları
keçi peyniri fiyatları 2018
tahsildaroğlu ezine keçi peyniri fiyatı
çanakkale keçi peyniri